Niestety, nikt nie powie Ci czym jest FluxBB - musisz go poznać sam!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Jeżeli okaże się, że burmistrz się zgodzi na nasz projekt to będę musiał założyć działalność, aby się z nim rozliczać. Druga kwestia to jeżeli się zgodzi, to będę musiał każdego rozliczyć (jeżeli będzie chciał widnieć w creditsach) i raczej będzie to forma na zlecenie albo o dzieło - wolałbym o działo, bo nie płacicie podatku, tylko trzeba sprawdzić czy można...
ojj tu się powinien jakiś ekonomista udzielić, jak działa system podatkowy etc. o dzieło spoko tylko kwestia odprowadzania podatku. Żeby nie było że okradamy nasz własny "kochany" kraj
no właśnie za zlecenie jest 20% podatku , a za dzieło (o ile będzie można tak zrobić) nie ma podatku - więc rzecz oczywista jaka forma jest lepsza, tylko właśnie czy o dzieło można w to wrzucić
Z tego co się orientuję, umowa o dzieło chyba może być tu zastosowana - w końcu mowimy o jednym projekcie, z określonymi wytycznymi do spełnienia. Ale i tak warto byłoby to jakoś sprawdzić. Można by się zrzucić na poradę prawną czy coś
Spróbuję znaleźć kogoś
Dobra, byłem popytać się, jak to jest działalnością i dotacją z PUP Kartuzy:
Jak dostanę dotację, to nie mogę podjąć innej pracy przez okres 12 miesięcy
Na dzień złożenia wniosku o dotację, muszę już być przynajmniej 1 dzień zarejestrowany jako bezrobotny
Urząd ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku
Mogę dostać od 16 do 18k na oprogramowanie i sprzęt
Nie wspierają spółek - ale to raczej oczywiste
Wniosek musiałbym złożyć do końca sierpnia, jeżeli miałbym otrzymać odpowiedź i założyć firmę w tym roku. Nabór jest 1/2 września
Jeśli się czujesz na siłach żeby to udźwignąć to jedziem
Oferta z PUP nie byłaby zła, gdyby nie to, że przez rok czasu nie mogę podjać innej pracy. Związku z czym, dowiedziałem się, że mogę otrzymać z UE do 50K na rozpoczęcie firmy.
Pierwsza kwestia, 50K to wartość NETTO i tak też musiałbym płacić, czyli jeżeli kupuje produkt A, który kosztuje 1000 zł to muszę tą płatność podzielić na 2 składowe, czyli 770 zł (NETTO) daje Unia, a ja 230 zł (VAT=brutto).
Inna kwestia, te 50K to kredyt z oprocentowaniem 2,75% Nie dużo, ale zawsze trzeba to oddać i to w max 5 lat od daty wzięcia kasy.
Aby móc to wziąć najczęściej potrzebny jest żyrant.
Wg mnie jest to słaba opcja - chyba jeszcze bardziej niż oferta z PUP. Wychodzę z założenia, że kredyt mogę sobie zaciągnąć np na allegro kupić potrzebne mnie rzeczy i wyjdę na tym lepiej... Bez bawienia się netto, brutto. A jeszcze na Allegro można dorwać raty 0%. Podobnie w Santanderze.
http://www.parp.gov.pl/jak-zostac-i-poz … alych-firm poczytajcie sobie info tutaj o jednoosobowej działalności i różnych rodzajach spółek - bardzo fajnie i klarownie opisane.
"Jeśli planowana działalność nie jest skomplikowana ani bardzo zróżnicowana, a także koszty jej
prowadzenia nie zapowiadają trudnych rozliczeń, można spodziewać się, że również czynności
księgowe nie będą większym problemem. Przedsiębiorca może skorzystać ze specjalnych do tego
programów dostępnych na rynku albo zlecić na zewnątrz prowadzenie księgowości i obliczanie
danin (patrz
rozdział 3.6.
). Szczególnie powinien to rozważyć, gdy rozmiar sprzedaży i zakupów
zacznie rosnąć czy gdy postanowi on zaangażować do współpracy członków rodziny albo zatrudnić
pracownika, czego prawo nie zabrania osobom prowadzącym jednoosobową działalność gospodarczą.
Warto przy tym wiedzieć, że ponadto prawo nie zobowiązuje ich do zmiany formy prawnej, gdy osiągną
bardzo wysokie obroty. "
Ostatnio edytowany przez Gandziuś (2016-07-08 13:32:50)
Dobra, byłem dziś w IDEA BANK i czekam jeszcze na maila od nich z tym wszystkim co mi powiedzieli i napisali na brudno (chcą to w ładniejsza formę ubrać).
Z tego co mi powiedzieli to:
Mają w swojej ofercie księgowość - ja wystawiam FV z ich programu, oni je dostają i rozliczają się z US oraz z ZUSem, jeżeli wychodzi problem jakiś, to dzwonią, w razie w ubezpieczają mnie na 1,7 mln złotych - koszt: 149 NETTO/MSC dla 10 FV i to na czas nie określony
Mogą założyć mi firmę w ciągu 2 dni bez dod. kosztów i ZUSU (tylko nie pamiętam na jaki okres)
Mogę wybrać finansowanie albo dofinansowanie, różnica taka:
Kredyt na założenie firmy, ale rata jest dosyć wysoka, czyli przy 30k na 36 rat około 1100 zł (doprecyzuje jak wyślą mi maila), maksymalna długość spłaty to 6 lat (72 miesiące).
Dofinansowanie polega również na tym, że biorę kredyt, ale najszybciej po pół roku prowadzenia działalności i wtedy mogę się ubiegać bodajże o 55% zwrotu z UE
Mogę w koszta wrzucić auto - prywatnie, ale mogą zrobić go jako aktywa trwałe
Spółka Cywilna jest wg nich bezsensu w naszym przypadku. Ma sens jedynie wtedy, kiedy ja mam pomysł, a np. Kucza szmal, żeby ten pomysł wcielić w życie
Jedyna spółka, która ma sens to Sp. z O.O. ale tylko wtedy, kiedy roczny dochód jest powyżej 100k, ale o dochodach niżej
Mogę wybrać skalę podatku: Liniowy - 19% od dochodu, obojętnie ile zarobimy albo drugi zależny od zysków, i tak:
15%gdy dochód nie przekroczy 85k
32% gdy dochód przekroczy 85k
Jeszcze ciekawiej to wygląda wtedy, gdy Agata i ja będziemy małżeństwem. Wtedy dochód jest liczony jej również do firmy (nawet jeżeli nie będzie w niej formalnie pracować), ale za to łączona kwota jest dzielona przez 2. Więc nawet, jeżeli byłby rok, że zarobimy na czysto 100k to mając Agatę za żonę ten dochód faktycznie wynosi tylko 50k, więc po 15% mogę zrobić
Najpierw dają mi 60% kredytu, a po przedstawieniu że wydało się tą sumę, to dają kolejne 40%. Czas na wydanie całej kwoty to 90 dni